Hasznos tanácsok a szauna ápolásához és karbantartásához

Hasznos tanácsok a szauna ápolásához és karbantartásához

Posted in Hírek-Információk

Minden fafelület, mely a szaunájában megtalálható, rendszeres tisztítást és karbantartást igényel azért, hogy a friss fa külsőt sokáig megőrizhesse. Hogy végezze el mindezt?

Nem biztos, hogy minden szaunatulajdonos tisztában van azzal, hogy a szaunákban használt szauna fa természetes anyagként rendszeres ápolást és karbantartást igényel. A hőmérséklet ingadozások a fa felületén repedéseket vagy az anyagban vetemedést okozhatnak, illetve a szauna hőnek leginkább kitett részein található faanyagok idővel meg is sötétedhetnek. Mivel a fa természetes anyag, az ilyen változások normálisak, figyelembe véve a szaunában rövid idő alatt bekövetkező szélsőséges hőmérséklet és páratartalom változást. A károsodás kockázata a szauna használatának intenzitásától és az adott terméktől függ – például a szélesebb deszkáknál a változások szembetűnőbbek.

A karbantartási előírások a használat gyakoriságától függenek

Ha új szaunát épít, a szauna első használata előtt feltétlenül kezelni kell a fafelületeket. A karbantartási eljárásokat évente legalább egyszer meg kell ismételni, de ha a szaunát gyakran használják, akkor a fát is gyakrabban kell kezelni.

Javasoljuk, hogy a szauna minden fa felületét, elemét és keretét rendszeresen kezelje légáteresztő faanyagvédő szerrel, hogy meghosszabbítsa a szauna élettartamát. A fakonzerváló szerek javítják a fa ellenállását a szennyeződésekkel és a nedvességgel szemben, így azok könnyebben tisztíthatók lesznek. Bónuszként a faanyagok megjelenése is javul az ilyen karbantartással, mélyebb és élénkebb tónust kapnak.

A frissítő karbantartás megkezdése előtt megfelelően tisztítsa meg a szaunát. Törölje le az összes szauna fa felületről a port, szennyeződést – puha kefével vagy ronggyal tisztítsa meg az összes ülőfelületet, falat és mennyezetet. Ezt követően speciális tisztítószerrel tisztítsa meg a felületeket, és hagyja megszáradni.

A fertőtlenítőszerek nem alkalmasak szaunákban történő használatra

Használjon speciális tisztítószert, például szauna tisztítószert, mivel az általános háztartási tisztítószerek kissé gyengék ehhez a feladathoz. Feltétlenül tartsa be a tisztítószerre vonatkozó utasításokat. Kerülje az olyan tisztítószerek használatát, amelyek nem használhatók fához, mint például a fertőtlenítőszerek. Ezek kifehéríthetik a fát, visszafordíthatatlan károkat okozva a felületén.

Kerülje a magasnyomású mosó és a folyóvíz használatát a szauna tisztításakor, az erős nyomás és a túlzott nedvesség tartósan károsíthatja a fa szerkezetét és annak felső felületét.

Az erősebb foltok és szennyeződések eltávolításához csiszolhatja a szauna fát. Ehhez enyhén nedvesítse meg vízzel a fa felületét, hagyja megszáradni, majd finom csiszolópapírral csiszolja le. Söpörje fel a keletkezett port, majd kezelje a csiszolt felületet faanyagvédővel.

A fának szüksége van szennyeződés-taszító védelemre

Vigye fel a favédőanyagot hosszanti irányban a felületre. A szauna falainak és mennyezetének karbantartásához válasszon egy speciális szaunakezelő terméket, pl. Szauna waxot – ez egy nedvességálló, színezhető védőanyag, amely penészálló adalékanyagokat tartalmaz, és vékony víz- és szennyeződéstaszító védőréteget képez a fán. Ezt követően kezelje a szaunapad minden ülőfelületét konzerválószerrel, mely színtelen, a fa felületén felszívódó védőanyag, amely kifejezetten a szauna pad deszkáira készült. Ne használjon festéket vagy lakkot a szaunában, mivel a fának lélegeznie kell.

A szauna karbantartásakor ellenőrizze a szauna padok és támaszok rögzítését. Ha szükséges, húzza meg újra az idővel esetleg meglazult csavarokat, mivel a fa élő anyag, hő illetve nedvesség hatására mozog.

Hőkezelt fából készült szauna faanyagok

A Thermory fából készült szaunatermékeinek választékában a hőkezelt szauna termékek széles választéka is megtalálható. Ezek az egzotikus megjelenésű exkluzív anyagok magas hőmérsékleten kezelt fából készültek, például éger vagy radiata fenyő felhasználásával, amely porózusabbak, viszont mintázatuk csodálatos.

A hőkezelt fának jellegzetes illata van, amely idővel gyengül. Van, akinek tetszik, bár van akinek nem. Ez az illat azonban gyorsabban enyhíthető, ha a szaunát hosszabb időn keresztül egyszerre fűtjük és szellőztetjük, valamint a fát megfelelő faolajjal vagy fakarbantartó termékkel kezeljük.

Egyszerű szabályok szaunája használatához

Kerülje a szauna túlfűtését, ne haladja meg a szauna fűtőberendezés gyártója által megadott maximális hőmérsékletet, mivel a túlzott hő tűzveszélyes, vagy a faanyag vetemedését okozhatja. Javasoljuk, hogy a kályhát legalább fél órán keresztül hagyja bekapcsolva, nyitott szellőzőnyílásokkal, de csukott ajtókkal és ablakokkal.

A szauna karbantartásának megkönnyítése érdekében a szauna használata közben és után mindig tartsa be az alábbi egyszerű szabályokat: csak a kályhára öntsön vizet, a falakra vagy a padokra ne, és ne viseljen vizes fürdőruhát a szaunában, mivel az abból származó víz károsítja a padot. Javasoljuk, hogy szaunázás közben használjon lepedőt, ezzel védi a fa felületét és nem utolsó sorban kényelmesebbé teszi a forró fán való ülést is.

Minden használat után tiszta, nedves ruhával tisztítsa meg a padot. Ne használjon folyóvizet a pad tisztításához, és ügyeljen arra, hogy felesleges víz ne gyűlhessen össze a fafelületeken. A szauna tisztítása után hagyja azt megszáradni és gondoskodjon a helyiség szellőzéséről. Ha lehetséges, emelje meg a padokat, hogy jobban ki tudjanak száradni. Nem jó ötlet szaunában szárítani a tárgyakat, különösen a textíliákat, mivel a túlzott nedvesség károsíthatja a fafelületeket.

Ha betartja ezeket az egyszerű szabályokat, észrevehetően meghosszabbítja szaunája élettartamát, és elégedetten használhatja a mindig tiszta és friss helyiséget.

Kezdjen el írni, és nyomja meg az ENTER billentyűt a kereséshez

Kosár